Opis poda :

Tekstilna podna obloga ima primenu u domaćinstvima ali je nezaobilazna podna obloga u kancelarijama, hotelima, bioskopima i drugim javnim objektima . Osnovna karakteristika su mu toplina i akustičnost. Pod se izradjuje u rolnama ili u pločama ali im je zajednička karakteristika da se lako spajaju bez jako uočljivih spojeva. Itisoni mogu biti jednobojni , šareni , ravni , reljefni visokog tkanja ili pleteni tako da je ponuda ovakvih podova jako velika.

Nacin montaze :

Podloga na koju se postavlja itison mora da bude suva, ravna i cista. Najcesci nacin postavljanja itisona je postavka itisona u rolnama je lepljenjem punom povrsinom, koje se uvek savetuje i za koje se preporucuje angazovanje profesionalnog instalatera podnih obloga. Ovo je idealan nacin postavljanja, a u nekim slucajevima i jedini moguci - u prostorijama gde postoje nagibi I gde je velika frekvencija prohoda. Itison koji je na ovaj nacin instaliran je veoma dobro fiksiran za pod, spojevi tepisona se ne primecuju a ivice ne habaju.

Drugi, takodje ucestali nacin postavke je postavljanje itisona bez lepljenja punom povrsinom, odnosno podlepljivanje obostranolepljivim trakama. Ovaj nacin postavke je moguc u prostorijama cija povrsina ne prelazi 20 m2 koje su manjefrekventne , ne koriste se stolice sa tockicima I nema nagiba I pregiba. Itison se u ovom slucaju po obodu I na eventualnim spojevima izmedju rolni podlepljuje obostranolepljivom trakom.

Prilikom montaze je obavezno pratiti smer tkanja na prelazu izmedju prostorija kako bi itison po zavrsetku postavke izgledao monolitan.

Itisoni se izradjuju I u formatu ploca koje se najcesce izradjuju u dimenziji 50 x 50 cm. Ovakva vrsta itisona se na postavci lepi protivkliznim “cicak” lepkom koji sprecava horizontalno pomeranje ploca a istovremeno ploce nisu trajno zalepljenje I moguca je njihova zamena u svakom trenutku eksploatacije poda. Itison se u ovoj opciji na postavci postavlja od sredine prostorije pa se siri ka zidovima.

Vreme montaze :

Vreme montaze itisona zavisi od konfiguracije prostorija I vrste itisona odnosno da li je isti izradjen u rolni ili ploci. Obucene podopolagacke ekipe mogu da postave I do 300 m2  itisona u rolnama I do 500 m2 itisona u plocama u jednom radnom danu ( 8 radnih sati ).

Materijal :

Materijal koji se koristi prilikom montaze itisona je specifican lepak za tekstilne podne obloge ukoliko je itison u rolni ili obostranolepljiva traka ukoliko se montira itison bez lepljenja. Ukoliko se montira itison u plocama onda se na instalaciji koristi protivklizno lepilo.

Izgled poda nakon zavrsetka montaze :

Itison posle montaze treba da izgleda monolitno bez vidljivih spojeva I zazora na pozicijama preklopa rolni I kontakta sa obodnim zidovima.

Odrzavanje :

Rutinsko odrzavanje itisona podrazumeva redovno usisavanje I podizanje flora. Ukoliko se itison nalazi u prostoru koji je visokofrekventan preporucuje se svakodnevno usisavanje itisona. U manje frekventnim objektima preporucuje se usisavanje itisona 3 -4 puta sedmicno.

Ukoliko se itison nalazi u visokofrekventnom prostoru, preporucuje se I periodicno dubinsko pranje itisona. Isto se izvodi nanosenjem sredstava za ciscenje I dubinskim usisavanjem I uklanjanjem istih.