Opis poda:

Parket se pokazao kao najbolje i najdugotrajnije rešenje. Zahvaljujući svojim prirodnim svojstvima, drvene podove karakteriše izdržljivost, stabilnost antistatičnost, visoka apsorpcija (smanjenje) buke i veoma dobra toplotna izolacija. Danas, parket ne nalazi mesto samo u domovima, već i u brojnim poslovnim prostorima, sportskim dvoranama, kongresnim centrima. Dobra mehanička i izolaciona svojstava, dugotrajnost kao i estetska funkcija predstavljaju neke od razloga zbog kojih ima toliko široku primenu.

Nacin montaze : 

U zavisnosti od odabrane vrste parketa ( viseslojni ili masivni-jednostojni parket) postoje dve vrste montaze parketa. Lepljenjem punom povrsinom za podlogu za parkete koji se spajaju na pero/žljeb ili spajanje klik sistemom plivajuce na suvo za višeslojne parkete koji imaju "klik" sistem spajanja ivica. U obe opcije je jedan od osnovnih zahteva da podloga preko koje se postavlja parket bude cista, ravna, suva i strukturno cvrsta. Ukoliko se parket ugradjuje u novi objekat, preporuka je da se saceka da se zavrse svi "vlazni" radovi ( cementiranje, gipsani radovi I krecenje ) pre nego sto se krene sa postavkom parketa. Maksimalna vlaga u podlozi za montažu parketa j 2%.

Ukoliko se parket ( viseslojni parket sa klik sistemom spajanja ) postavlja plivajuce klik sistemom na suvo, montaza je brza zato sto nema lepljenja I parket je zavrsno obradjen ( ishoblovan I prelakiran ). Viseslojni parket se prilikom postavke moze i lepiti punom povrsinom. Masivni parket se na postavci iskljucivo lepi punom povrsinom. Po zavrsetku postavke potrebno je uraditi I zavrsnu obradu parketa hoblovanje I lakiranje odnosno uljenje u zavisnosti od izbora kupca.

Parket se prilikom montaze dilatira od zidova. Zazor koji se pojavljuje izmedju parketa I zida se pokriva pratecom lajsnom.

Vreme montaze :

Vreme montaze zavisi od nacina postavke parketa. Jednostavniji I brzi nacin montaze je svakako plivajuca montaza na suvo.

Materijal :

Prilikom montaze se koristi prajmer I lepak koji su specijalizovani za drvene podne obloge. Vrste prajmera I lepka koje se koriste prilikom montaze zavise od vrste parketa koji se montira. Prilikom montaze parketa klik sistemom, preporuka je da se ispod parketa postavlja izo folija koji predstavlja termicku I akusticnu izolaciju.

Izgled poda nakon zavrsetka :

U zavisnosti od odabrane vrste I klase parketa, pod zavrsno bude bajcovan u odredjenoj boji, nauljen ili lakiran. Pod po zavrsetku postavke mora da bude kompaktan, cvrst, akustican I ravan bez denivelacija izmedju dasaka.

Odrzavanje :

Kvalitetno postavljen, ishoblovan i prelakiran parket zahteva samo usisavanje i brisanje i nije mu potrebna dodatna nega. Ovde je reč o dugotrajnoj i kvalitetnoj podnoj podlozi koja i ukoliko nakon dužeg vremena izgubi na svom izgledu i lepoti potrebno je postupak hoblovanja i lakiranja ponoviti i na taj način mu vratiti stari sjaj.